Boboko: concept „comfort food” derivat din filosofia Kaiamo

20 iunie 2020

Am vizitat Boboko by Kaiamo încă din prima zi în care și-a deschis porțile. De la începutul pandemiei, am urmărit activitatea restaurantului Kaiamo pe Instagram. Timp de câteva săptămâni, personalul restaurantului a pregătit și a livrat peste 7000 de porții de mâncare supereroilor din linia întâi – așa cum i-au numit ei – sprijinind astfel medicii și autoritățile la începutul pandemiei.

Dând dovadă de respect, pasiune și angajament, Kaiamo a fost un exemplu pentru domeniul HoReCa și de aceea merită apreciați și susținuți în continuare. Dacă veți trece prin zona Herăstrău / Ermil Pangratti / Dorobanți (lângă Televiziunea Română), merită să vă opriți în dreptul terasei Boboko by Kaiamo ca să încercați ceva din noul lor meniu care s-a reinventat și s-a adaptat timpurilor actuale, păstrând filosofia restaurantului.

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti

Boboko by Kaiamo constă într-un concept comfort food care păstrează valorile restaurantului de experimental Romanian cuisine, dar, în același timp, aduce și un omagiu mâncării pe care o iubim cu toții: mâncarea bunicii. Nostalgia este laitmotivul nișei comfort food, iar la Boboko își face simțită prezența din plin. Poate nu îți dai seama imediat, însă la o privire mai atentă îți dai seama că toate preparatele din meniu se numesc, de fapt, „Mamaie”, cuvântul fiind tradus în diferite limbi. Nu cred că putea exista ceva mai frumos de atât. 🙂

La intrare pe terasă am primit meniul pe o foaie A4, împreună cu un creion, urmând să bifez eu casuțele din dreptul preparatelor pe care vreau să le comand. Astfel, interacțiunea cu personalul restaurantului se diminuează. Când am primit meniul și instrucțiunile, mi-am adus aminte instantaneu de restaurantele BACOA din Barcelona și Madrid, acolo unde am întâlnit pentru prima oară această modalitate de comandă.

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-meniu Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti

Așa cum spuneam anterior, filosofia restaurantului Kaiamo se reflectă în meniul de mâncare de la Boboko, astfel acesta împărțindu-se în 4 categorii, după cum urmează:

From the LAND

‘MAMAIE’ – pastramă de rață, ouă țărănești
‘HALMI’ – timus de vițel, ciuperci legale, kimchi românesc cu borș
‘OBAASAN’ – piept și ureche de porc, cucuruz dulce, Boboko Mayo
‘BABA’ – pârjoală, coleslaw, BBQ de casă

Toate aceste combinații sunt aranjate minuțios în homemade milk buns, niște chifle de lapte foarte pufoase și versatile, cu care ne întâlnim chiar și la desert.

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-Obaasan

Alături de aceste preparate, stă la loc de cinste și ’89’, unul dintre signature dish-urile Kaiamo, mai exact parizerul prăjit, cu muștar din Tecuci și murături.  Se potrivește foarte bine și în meniul Boboko, deoarece și la Kaiamo putea fi considerat comfort food, aducând la masă nostalgia epocii de dinainte de ’89.

From the SEA

‘TUTU’ – șalău prăjit, coriandru, ceapă murată, chimichurri
‘NONNA’ – biban sălbatic cu mălai, balsamico, pătlăgele umami
‘AMONA’ – caracatiță pe jar, vinete arse, Boboko Mayo cu ardei iute

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-Amona

‘AMONA’ arată demențial și gustul e de neuitat. Denumirea preparatului face trimitere la Țara Bascilor. Tehnica de preparare și gustul cred că ar fi apreciate chiar și de chef Andoni Luis Aduriz, de la Casa Mugaritz. Sunt sigură că va rămâne best seller-ul Boboko.

From the GARDEN

‘YAYA’ – dovlecel prăjit, morcovel murat cu soc, Boboko-Mayo
‘BABUSHKA’ – zakuska de vinete, brânză din Horezu, caviar de alge
‘BABCIA’ – rădăcinoase picante, urme de hrean, tofu prăjit

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-Babcia

În principiu, această categorie este adresată vegentarienilor. Deși aceste combinații de ingrediente nu conțin carne, gustul lor nu se lasă mai prejos de restul preparatelor din meniu.

From the LAB

‘GRAM’ – „lapte prăjit”, selecție de înghețată artizanală
‘NANNA’ – nutella și pufarine
‘GRANNY’ – scorțișoară și vanilie
‘BABKA’ – smântână, dulceață de vișine și sâmburi de caise
‘GRAND-MERE’ – cremă de fistic, fructe roșii în cidru și cassic, busuioc

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-Grand-Mere

Mi se pare foarte ingenioasă această chiflă de lapte. Poate „adăposti” atât feluri principale din carne sau vegetariene, dar și deserturile From the LAB. Se pare că rețeta e una foarte bine gândită. Tot meniul de învârte în jurul acestui „milk bun” care este dovada că imaginația și creativitate sunt ca la ele acasă în bucătăria Boboko by Kaiamo.

De reținut este faptul că în prețul din meniu sunt incluse 2 chifle cu același preparat. Eu am fost singură să testez meniul și am mâncat o chiflă pe terasă, iar pe cealaltă identică am luat-o acasă, #LaPachet. Dacă mergeți împreună cu o a doua persoană, puteți împărți chiflele. În felul acesta, încercați mai multe preparate și nu vă săturați dintr-unul singur.

Meniul este completat de băuturile From the BAR. Puteți alege dintre diverse smoothies, limonade, cocktails, beri, vinuri, prosecco, gin & tonic și, evident, apă. Băuturile pot fi comandate pentru a fi consumate atât pe terasă, cât și to-go.

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-gint-tonic-red-popcorn

Boboko-by-Kaiamo-restaurant-comfort-food-Bucuresti-gin-tonic-red

În cazul în care vreți să vă aduceți aminte de experiența Boboko by Kaiamo,  vă puteți cumpăra From the STORE un tricou sau un tote bag cu logo-ul restaurantului. Dacă vreți să îi faceți o surpriză cuiva, îi puteți lua un gift card KAIAMO Tasting Menu.

Ah, și încă ceva. Pe lângă preparatele din meniul amintit mai sus, care sunt disponibile toată săptămâna, Boboko a anunțat de curând un preparat care poate fi comandat doar sâmbăta și duminica: The Bunger. Bun Pun intended. 🙂 Găsiți detaliile despre el în această postare de pe pagina lor de Instagram, pe care vă recomand să o urmăriți.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΚΛΙΛΜO̲ (@kaiamo) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΚΛΙΛΜO̲ (@kaiamo) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΚΛΙΛΜO̲ (@kaiamo) on

Acesta a fost turul virtual prin meniul Boboko by Kaiamo. Vă recomand cu drag și încredere să le treceți pragul atât pe terasa Boboko, dar și când se va redeschide restaurantul Kaiamo. Experiența gastronomică este un aparte, restaurantul fiind nominalizat în The World’s 50 Best Restaurants, iar chef Radu CM Ionescu a fost inclus în The Yellow Guide of Gastronomy Gault&Millau Romania, acordându-i-se distincția Great Chef of Tomorrow.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.