Interviu cu Les Elephants Bizarres

17 august 2013

Încă mă mai urmărește spiritul B’Estfest. Cred că nu sunt singura care şi-ar dori ca festivalul să ţină o vară întreagă. Nu vreau să mă întind prea mult cu aminitirile, aşa că vreau să vă spun că unul dintre momentele care m-a făcut să mă simt într-o altă lume în faţa unei scene a fost concertul Les Elephants Bizarres. Zilele trecute, băieţii au publicat pe  un clip cu imagini realizate de elefani combinate cu înregistrări realizate de Vodafone, în timpul concertului din prima zi de B’Estfest.

Pentru că mi-au ridicat mingea la fileu cu acest videoclip, eu o să vă prezint un interviu, destul de bizar, pe care i l-am luat lui Ştefan Matei, solistul trupei. A fost cel mai pe nepregătite interviu pe care l-am luat vreodată cuiva; ne-am întâlnit random, prin mulţime, şi-am spus să profit de ocazie, mai ales că încă eram într-o euforie completă, începută odată cu primele acorduri de chitară din timpul concertului. Aşadar, cu întrebări fabricate pe loc, multe tăieri la montaj (credeţi-mă, n-aţi fi vrut să auziţi mai mult decât ce am selectat eu!), cam aşa a decurs dialogul nostru de-o spontaneitate rar întâlnită. 😀

irinabaragoi.roCum a fost experiența B’Estfest? Cum ați simţit publicul?
Ştefan Matei: Până acum, fiind cel de-al treilea concert al nostru pe zona acustică (primul la Guerilla, al doilea la Vodafone), acesta mi s-a părut a fi cel mai exploziv. M-am bucurat să văd atât de multă lume acolo!
irinabaragoi.ro… şi n-ai văzut, totuşi, câţi mai erau afară!
Ştefan Matei: Şi mai erau şi pe afară, da, am văzut ceva! Chestia asta, că au fost atât de mulţi oameni, ne-a crescut cool-oşenia cu 200%, ca să zic aşa! (râde) Suntem mega-încrezători, pentru că am avut o perioadă în care ne-am re-turmat. Acum, suntem toți în barcă și vâslim.

irinabaragoi.roPentru că tot ai amintit de concertele acustice de până acum, voiam să-ți spun că, atunci când v-am văzut prima oară pe scenă aici, la B’Estfest, am sperat tot concertul că veţi cânta şi cover-ul pentru „Get lucky”, pe care l-ați cântat la Guerilla. Este pur și simplu perfect. Eu sunt fană Daft Punk, iar din momentul în care am auzit cover-ul vostru, am zis „WOW!!!”.
Ștefan Matei: Mulțumim pentru aprecieri! Și „Get lucky” era programat, dar timpul nu ne-a mai permis să-l cântăm. Este singurul nostru cover. De fapt, am mai făcut un pic din „Electric feel” de la MGMT. O să mai facem, cu siguranță! Fiţi cu urechile pe noi!

irinabaragoi.roDe unde numele trupei?
Ștefan Matei: Întrebarea asta este kryptonite! Avem o mie de povești, o mie de variante, printre care unele că ne-am dus în India, unele cu ceva cu elefanți… de fapt, eu am avut o experiență doar cu o cămilă, în Egipt, când eram mai mic și am fost să vizitez toate piramidele. Am vrut să fac o poză cu cămila și mi s-a spus „Dar urcă-te pe cămilă!”, eu mi-am zis „Ah, ce taaare!”, m-am urcat pe ea, iar omul acela a pornit cu mine spre deșert,  eu având la mine doar 20$, iar omul voia 20$ ca să cobor. Mi-am luat-o „like a boss” … dar cu elefantul bizar nu o să-ți răspund la întrebare; (râde) sunt atâtea povești încât nu știu pe care să o aleg!

irinabaragoi.roAtunci, spune-mi, măcar, de ce elefanți.
Ștefan Matei: Să zicem că am căutat pe Wikipedia ceva despre „elefant”, deși nu am plecat de la nimic; știam doar că trebuia să fie în franceză.

irinabaragoi.ro: Deci nu vrei să spui.  :)))
Ați mai avut alte variante pentru numele trupei?

Ștefan Matei:  Hmmm, da… Les femmes bizarres. Exact! Așa am ajuns la Les Bizarres: Les femmes, E-le-fam, Elefant, Les Elephants, Les Elephants Bizarres! (râde)
irinabaragoi.ro: Bun, deci asta e încă o variantă de adăugat alături de celelalte 1000 pe care deja le dețineți. :)) Să trecem mai departe!

irinabaragoi.ro:  Spune-mi despre componența trupei. Care e noua formulă?
Ștefan Matei: Noua formulă e de 8 oameni. Acum suntem foarte mulți la repetiții și e un pic complicat, dar, totuși, organizat. A mai venit Sofian, la saxofon. Este profesor de muzică, ceea ce ne place. Jean e la a doua chitară. E cel mai tânar dintre noi, dar ne ajută enorm cu tot. Mai e Ati de Chile la percuție, om cu care nu credeam vreodată că o să lucrăm, însă după ce s-au aliniat niște planete, ne-am cunoscut și am cântat împreună. Noi voiam să facem variante pentru acustic,  ne gândeam că avem nevoie de percuție și așa l-am găsit pe Claudiu, însă el nu putea mereu să vină mereu cu noi, iar ca să completăm formula, ni l-a dat pe Ati, despre care spuneam anterior. Ne-am înțeles foarte bine, ne-am împrietenit, ne-a înțeles cum suntem și, pentru că noi eram în căutare de manager, s-au aliniat astrele și în acest sens.
irinabaragoi.ro: Deci, acum, ca să tragem linie, Les Elephants Bizarres înseamnă Ștefan, Nae, Sofian, Ati, Hasan, Claudiu, Catalin și Jean.

irinabaragoi.roSpune-mi ceva despre prima perioadă a trupei. Câți erați la început?
Ștefan Matei: În 2007, Les Elephants Bizarres avea 4 membri. La un moment dat, s-a hotărât că e nevoie de ceva electric, așa că a ajuns Nae la clape. Acum 2 ani, a plecat fostul basist, Mihai, cel care m-a adus pe mine în trupă. A fost o lovitură gravă, fiindcă el compunea. Apoi, Nae a trecut pe compoziție și synth.

irinabaragoi.roApropo de asta, de unde tematica pieselor? E imposibil să stai să te uiți la scenă fără să dai dintr-un picior sau să nu dansezi cât de puțin…
Ștefan Matei: Nu vreau să folosesc clișee, pur și simplu e ce simțim; ce iese atunci, ce ne place. Ne reprezintă în totalitate.

irinabaragoi.roUnde vă mai putem vedea?
Ștefan Matei: Avem câteva concerte pe vară și în București. Urmează pe 22 august în Vamă, în Expirat. Și, în exclusivitate spun, o să avem turneu acustic „Les Elephants Bizarres Party”, după care, în primăvară, vom lansa un album electric.

irinabaragoi.roUn mesaj pentru cititori și ascultători? 😀
Ștefan Matei: Oameni care ascultați Les Elephants Bizarres, nici n-aveți idee ce o să urmeze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.