Înainte de pandemie, am făcut o vizită la SARA Restaurant. Localul este conceput să ofere o experiență italienească autentică, unde pot fi servite numeroase specialități din peninsula italică. Intrarea se face direct în băcănia restaurantului, ca să pășești direct în peisaj. Băcănia se continuă cu restaurantul propriu-zis: o zonă de lounge, cozy, mărginită de o zonă cu vinuri care așteaptă momentul wine pairing-ului. Toate dish-urile sunt gătite pe loc. Ingredientele proaspete sunt alese chiar sub ochii tăi, direct din vitrine de la intrarea în restaurant.
Mi se pare un concept interesant care dă de înțeles cât de importantă este autenticitatea ingredientelor pentru proprietarii localului. În majoritatea restaurantelor pe care le vizităm, suntem obișnuiți ca totul să fie „ascuns” în spate și să vedem mâncarea direct în farfurie sau, cel mult, în open kitchen. La SARA Restaurant, ingredientele aduse direct din Italia sunt puse la loc de cinste și fac parte dintr-o expediție culinară ghidată de originalitate și respect pentru tradiție.
Restaurantul servește preparate din cele mai emblematice regiuni gastronomice ale Italiei. Pour les connaisseurs, SARA Restaurant este unul dintre puținele locuri din București unde pastele Carbonara sunt făcute cu Pecorino Romano. Așa cum a zis Jamie Oliver „real food doesn’t “have” ingredients; real food IS ingredients”. Am simțit acest lucru în preparatele acest restaurant. Autentice, originale și fără gusturi sintetice.
Am vizitat restaurantul împreună cu o colegă de la birou. Pe masa noastră au ajuns Tagliatelle dello Chef, cu creveți, roșii cherry și fistic. Aromele mediteraneene s-au îmbinat perfect, iar pastele au fost gătite Al dente, așa cum trebuie. Pentru că am adoptat „dieta seafood” – clasicul „we see food, we eat it” – am comandat de asemenea și Pizza Frutti di Mare, cu Salsa di pomodoro, calamari, gamberi, polpo, cozze, aglio, prezzemolo, basilico, olio extra vergine di oliva. Ma che pizza! Arată foarte bine, dar gustul e și mai bun decât aspectul.
Desert? Normal! Să comandăm două deserturi ar fi fost de așteptat, așa că am comandat trei: Napolitan Babà, Mini-Cannoli și Torta della nonna. Napolitan Babà a fost foarte fresh și însiropată. Este alcătuită din două mini-brioșe așezate pe un pat de frișcă de casă, iar în jurul lor e un belșug de sirop făcut cu lichior, zmeură și afine. Dacă vă plac deserturile însiropate, Napolitan Babà e o alegere potrivită.
Istoria acestui desert e interesantă. Citisem mai demult despre el și am vut să îl încerc cu prima ocazie. Deși italienii leagă adesea babà de orașul Napoli, acest desert mult îndrăgit își are originea în secolul al XVIII-lea în Europa Centrală și anume în Ducatul Lorenei. Acolo, fostul rege al Poloniei, Stanislas Leszczynski, care se căsătorise cu fiica lui Ludovic al XV-lea, regele Franței, a avut ideea genială de a înmuia un kugelhopf uscat (un tort tradițional din zonă) în lichior. Prăjitura înmuiată a fost atât de bine primită încât, câțiva ani mai târziu, la Paris, bucătarul de patiserie al curții, Nicholas Stohrer, a modificat-o pentru a produce ceea ce este cunoscut sub numele de babà au rum modern. Babà a fost adus în sudul Italiei în secolul al XIX-lea de monsù – chefi care se perfecționau în Franța și se întorceau să lucreze în bucătăriile familiilor din Napoli. În curând, aceste brioșe delicioase lipicioase au devenit o specialitate locală. În ciuda originilor lor destul de aristocratice, babà este acum un dulce foarte popular, prezent pe mesele napolitane la fiecare ocazie specială și în toate momentele anului.
De la sirop la crocant, ajungem la Mini-Cannoli. Textura cremoasă, mai deloc dulce, crunchy, exact cum sunt preparați în zona Siciliei. Au primit un „da” din partea mea.
Și pentru că tot ce e mai bun păstrez pentru final, aici intră în scenă Torta della nonna. De-li-cios! Nu o să uit niciodată textura cremei din acest tort. Pastry base, umplutură dublă de vanilie și ciolocată, iar deasupra încă un strat subțire de blat, acoperit de muguri de pin crocanți. Din punctul meu de vedere, acesta e desertul pe care nu trebuie ratat, dacă ajungeți la SARA Restaurant.
Cam așa arată un bilet pentru o expediție culinară italienească, cu plecare de pe o străduță ascunsă în inima Bucureștiului. Dacă aveți de gând să vizitați restaurantul SARA după ce se va termina starea de alertă, chiar vă recomand. Veți întâlni gusturi mediteraneene care vă vor face poftă de (re)vizitat Italia.
Momentan, meniul e disponibil prin Glovo, Takeaway și Foodpanda. Puteți urmări pagina lor de Facebook pentru noutăți și promoții atât la preparatele din meniu, dar și la produsele de băcănie.